Herfst PKN Nederland
Oost-Europa

Oost Europa reis, oktober 2010

Woensdagavond 13 oktober zijn we na koffie, Bijbellezing en gebed om 22.30 uur in de auto gestapt: Bert Dijkstra, Anky van der Molen, Durk van der Molen en ds. Piet Rozeboom. We reden om de beurt een 2 ½ à 3 uur en hielden dan een korte pauze. Ongeveer 17.00 uur kwamen we na 1650 kilometer aan op onze bestemming in Debrecen (Hongarije). We zijn maar niet al te laat naar bed gegaan! De volgende ochtend, inmiddels vrijdag, zijn we vroeg opgestaan om naar Oradea te gaan – 1 uur rijden de Roemeense grens over. Daar is het Julia kinderhuis, waar 9 tieners inmiddels 10 jaar worden opgevangen door de familie Csongor en Emese Berei, die overigens zelf ook 5 kinderen hebben. Wij steunen het kinderhuis met de zogeheten vitamine actie. We hebben met een aantal van deze tieners om tafel gezeten, een paar kleine cadeautjes overhandigd, en verteld dat de catechisanten voor hen sparen dit jaar.

Na een poosje zei de 14-jarige Kodi: ik wil met jullie bidden. En dat deed hij in het Hongaars, waarna Csongor en ik in het Engels hebben gebeden en gedankt. Indrukwekkend! Ook hebben we een fotocollage van beide kerken aangeboden wegens het 10 jarig jubileum van het huis. Vanuit dit huis is er trouwens een groot sociaal werk onder ouderen en gezinnen, een alcoholprogramma voor verslaafden, wekelijks drukbezochte kinderclubs en een wekelijkse Bijbelstudie voor 100 ouderen, die er tevens een maaltijd krijgen.

Om 17.00 uur waren we weer in Debrecen, bij onze zustergemeente. Daar hadden we ontmoeting met enige ouderlingen en een paar jongeren. We hebben gesproken over voortzetting van onze contacten. Graag verwelkomen ze een groep jongeren uit ons midden in het voorjaar van 2011, met hopelijk ook wat van het tienerkoor en/of Metrum? Wij willen hen dan twee sjoelbakken geven voor hun zo prachtige jeugdruimte. Zij willen ons een tafeltennistafel geven zodra we een jeugdruimte hebben. Nu de ruimte nog ….en dan willen ze nog zelf komen ook! Ja, ze bidden voor ons jeugdwerk! Voor de nieuwe pastorie hebben we ook hier een fotocollage van onze beide kerken overhandigd.

De zaterdagochtend hebben we iets van de stad Debrecen gezien – deze stad is een soort “Rome” voor de Hongaarse calvinisten, zo groot is de Kerk hier met meer dan 10 wijkgemeentes en de theologische universiteit. Na een maaltijd zijn we in de auto gestapt om in 3 uur tijd naar Brzotín te rijden in Slowakije.

Daar werden we gastvrij ontvangen en hebben we elkaar bijgepraat over hoe het over en weer gaat. De zondag ben ik 3 keer voorgegaan in 3 van de 5 (kleine) gemeentes die Ds. Heni en Robert Mudi dienen. En met zijn vieren hebben we daar tevens gezongen!

We hebben mooie gesprekken gevoerd met verschillende mensen. Opvallend is dat een preek dan precies op zijn plaats valt! Bijzonder vonden we, dat de jongste gemeente – die nog maar 1 jaar bestaat en waar 1 keer per maand dienst is met 12 mensen – bij de eerste dienst vorig jaar een notenboom heeft gepoot. De vrucht ervan wordt genoten door de kleinkinderen van de huidige leden, zo geloven zij. En zij bidden dat deze gemeente dan zal bloeien en ze vertrouwen erop!

Uiteraard hebben we ook gesproken over de voortgang van de bouw van het kinderhuis in oprichting. Als westerlingen denk je wel eens: wanneer is het nu eens klaar? Dit predikantsechtpaar is echter in een pioniers situatie terecht gekomen, nu  8 jaar geleden. Vier (nu vijf) kleine gemeentes die ternauwernood levensvatbaar waren. Middelen? Die waren en zijn er nauwelijks. Een kerkenraad: in opbouw! Dus heel veel zelf doen. De dominee moet de collecte tellen, geld ophalen van de bank, huishoudboekje van de kerk goedkeuren, de tuin bijhouden, enzovoorts. Ondertussen is er meer ondersteuning, is er een groeiend jeugdwerk en groeiende evangelisatie. Ook gaan ze naar de zo arme Oekraïne waar ze evangeliseren en hulp geven. En met de watersnood verderop in Slowakije hebben ze ook geholpen. Zij concentreren zich meer en meer op de kerntaken van een predikant. Maar bemoediging van ons uit is zo nodig voor dit jonge stel. En ook financiële ondersteuning: het geld was gewoon op. We hebben alles goed doorgesproken en we streven naar zo spoedig mogelijke aansluiting van de nutsvoorzieningen en de kachel, opdat er verder gewerkt kan worden met onze steun en die van de jeugdvereniging van Stolwijk. Toen we de gesprekken min of meer wilden afsluiten vroeg ik aan ds. Robert: heb jij nog vragen? Ja, zo zei hij: waarom geven jullie ons zoveel liefde? Omdat, zo antwoordde ik, de HEER ons daartoe geroepen heeft.

We zijn maandagochtend na samen gebeden te hebben om 09.15 uur vertrokken en kwamen de nacht om 03.00 uur weer thuis. We hebben niet zo veel geslapen, maar we zijn bijzonder bemoedigd, opgebouwd en versterkt met geloof en visie!

Op een gezamenlijk gemeenteavond hopen wij uitgebreider verslag te doen, mede met film en foto.

Laatste fotoalbums