Herfst PKN Nederland
Oost-Europa

Hoe is het met onze Oost Europa contacten? Juni 2010

Hoog tijd om eens even bijgepraat te worden.

In de eerste plaats: Debrecen, de tweede stad van Hongarije, waar wij een contact hebben als zustergemeente. Enige maanden terug was er een delegatie van jongeren in ons midden, samen met ds. Jenei. Op zaterdag 19 juni is Tamas, de jongste zoon van de dominee, (in het mime stuk dat de jongeren opvoerden in de kerk was hij de Christus figuur aan het kruis), gehuwd met Ildikö . Namens de Protestantse Kerk Wolvega is er een mooie bos bloemen overhandigd met een zegenbede. Broer Zoltán (vlakbij Debrecen predikant –10 juli zelf in het huwelijk) heeft de trouwdienst geleid.

Vervolgens: een eindje over de grens – Oradea – daar is het Julia kinderhuis waar we het zg. vitamineproject steunen – daar wordt zo nu en dan nog gebouwd aan een oud huis op hetzelfde terrein, opdat daar een tweedehands winkeltje begonnen kan worden – waar de inmiddels grote groeiende kinderen dan ook wat werk hebben.

En dan naar Slowakije toe, het kinderhuis in aanbouw in Brzotín, waar ds. Heni en Robert Mudi werken (aan 5 kleine kerken onder andere). In die omgeving zijn overstromingen geweest onlangs, waar ze met 28 gemeenteleden zijn gaan helpen.

Beeld van de recente overstroming in Slowakije. Mudi Róbert heeft ervoor gezorgd dat 27 Kerken 27 families hebben geadopteerd voor heropbouw.

De afbouw van het kinderhuis – er is best al heel wat gebeurd; zo er is al heel wat betegeld in sanitaire ruimtes.

Foto van de gang boven in het kinderhuis in aanbouw.

Aanblik kinderhuis buiten achter. Het streven is zo spoedig mogelijk dit af te sluiten, zodat de garage als opslagplaats kan dienen van hulpgoederen.

Maar er zijn ook veel sociale problemen en armoede – ik vernam via onze medehelper dhr. Kaffa uit Maassluis – dat ouderen in verzorgingshuizen bij incontinentie het met één pamper per week moeten doen! Maar ook gaan ze buiten hun regio in het nog veel armere Oekraïne met hulpgoederen en om te evangeliseren (en dan komen er avond in en uit 4 tot 5 honderd mensen).

Laatste fotoalbums