Protestantse Gemeente te Wolvega
Informatie over de Kerk op de hoogteInformatie over de Ichtuskerk


Kerk op de Hoogte
en
Ichtuskerk

Herfst PKN Nederland
Oost-Europa




Verslag bezoek jongeren Debrecen aan Wolvega, april 2010

Bekijk de video Bekijk het fotoboek
Bezoek delegatie jongeren uit de zustergemeente te Debrecen

Mc Kerk

De Protestantse Gemeente te Wolvega heeft afgelopen weekeinde een delegatie jongeren uit haar zustergemeente te Debrecen in Oost-Hongarije ontvangen. Het was een dynamische uitwisseling!

Het contact van deze zustergemeentes bestaat nu 5 jaar. Verschillende uitwisselingen zijn er al geweest, waarbij het accent de laatste tijd is komen te liggen bij de jongeren. Deze Protestantse Gemeente in een wijk van Debrecen (de tweede stad van Hongarije) heeft namelijk een indrukwekkend jongerenwerk. Waar na 1989 (de omwenteling na het socialistische tijdperk) ruimte kwam om weer voluit kerk te zijn, was er direct ook de concurrentie met alles wat de vrijheid maar vooral ook het kapitalisme bracht. Kun je in de 21ste eeuw Kerk zijn voor jongeren? Dat heeft de predikant van deze gemeente, Ds. Jenei Zoltán, met een team werkers en vrijwilligers op bijzondere wijze ingevuld.
Deze wijkgemeente is gesitueerd in een grote wijk vol hoge flatgebouwen. Een wijk waar verder geen kerkgebouw is te vinden. Geloven was hier nauwelijks vindbaar. Een klein traditioneel kerkgebouwtje heeft daar dertien jaar geleden plaats gemaakt voor een modern gebouw met prachtige architectuur. Een gebouw waar werkelijk speelruimte is: een speeltuin, een speelveld voor voetbal en basketbal, een jongerenruimte voor film en voor tafeltennis en poolbiljart. Maar ook ruimte voor agapè, zoals zij het zelf aanduiden. Ruimte waar je kunt chillen in een aanstekelijk geloofsgesprek. Ruimte waar jongeren het allemaal zelf regelen, met op de achtergrond wat advies en steun van een welwillende volwassene. Denk niet aan het klassieke Oost Europese verpauperde beeld. Denk aan een modern gebouw met alles erop en eraan!
Daar zijn Wolvegaaster jongeren vorig jaar al eens geweest en waren er verbaasd en geënthousiasmeerd. Nu is de uitwisseling dus omgekeerd geweest. Naast veel plezier, drop en pepermunt, een balletje trappen, toeristische highlights en dergelijke, leidde Jan van der Leest zaterdagavond een bijzonder gesprek met de jongeren van beide culturen in. Kan het nog wel, zo vroeg hij, kerk en jongeren bij elkaar? Daarop volgde een bijzondere discussie. Er werd gewezen op de soms zo ingesleten wegen van kerkelijke tradities. Gevraagd werd door de jongeren naar directe en begrijpelijke taal om het evangelie helder te krijgen. En gevraagd werd om vertrouwen. Is het niet zo, dat Timotheüs, zo jong als hij was, door Paulus werd uitgedaagd om zijn verantwoording te nemen? Is het niet zo, dat juist jonge mensen in de Bijbel betrokken waren bij grote gebeurtenissen? Denk aan Maria, aan David, aan Samuël! Dus: geef verantwoordelijkheid aan de jongeren. Er werd een presentatie getoond, eerder door de jongeren ontwikkeld. De kerk van de toekomst heeft in de kelder ruimte voor sport en spel en film. Die kerk heeft ruimte voor een voetbalveld voor jongeren en een terrasje voor ouderen. Doordeweeks heeft het centrale multifunctionele zalencomplex ruimte voor allerhande activiteiten en op zondag is het een kerkzaal. Op het dakterras vind je de plaats voor de bekende snack van een Mc ….Doordeweeks staat er een M op het dak, die op zondag wordt omgewisseld voor een Ichtusvis. Een McKerk dus, waar het er dynamisch aan toe gaat. De Nederlandse jongeren kijken nu nog wat met verlangende blikken naar wat in Debrecen al bereikt is. Maar vol vertrouwen gaan we op weg en bouwen verder. De Hongaarse zustergemeente heeft al een tafeltennistafel toegezegd en wil met een delegatie komen helpen als het zover is. Eerst bidden we voor elkaar en zoeken we naar het plan van onze HEER! Echt wel McKerk!

Door Piet Rozeboom


Hallo Allemaal,

Onze Hongaarse gasten zijn nog onderweg, maar de beelden van dit weekend zijn wel al op internet te vinden :-) (het is niet de allerhoogste kwaliteit, anders zou het uploaden veel te lang duren, maar t geeft wel een leuke indruk)
Bekijk de video
Binnenkort zal ik het mimestuk dat onze Hongaarse vrienden hebben gedaan ook even op Youtube zetten.

Gegroet!! Debora

 

Vacatures!



Laatste fotoalbums
Sponsorschaatsen






In actie met elkaar








Copyright 2014 Aantal bezoekers Webmaster@pkn-wolvega.nl